dimarts, 14 d’octubre del 2008

Imatge digital

En referència al temari treballat avui a classe em vist que una imatge digital es aquella que es composa en una àrea rectangular a partir d’una matriu de punts anomenats píxels. També hi ha imatges vectorials que són aquelles que la imatge està composada per vector creats a partir de parelles de punts.
Les característiques principals de la imatge digital són:
  • La grandària. Que fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i normalment és mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels vertical que té.
  • El pes, que és el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.
  • La profunditat de color que fa referència al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
  • La resolució, que és la relació entre el nombre de píxels i l’espai físic que ocupa. Es mesura, normalment, en píxels per polsada (ppp). Aquesta mesura està condicionada a les possibilitats del propi medi físic.
Altre aspecte a tenir en compte es en quin format guardarem la nostra imatge digital. Podem escollir entre una llarga llista de formats, però tots ells ens ofereixen possibilitats diferents.
Els mes emprats i coneguts son el:
  • .jpg: formats comprimit en el que es perd qualitat segons opcions escollides.
  • .tiff: utilitzat en tots els gràfics de impremta.
  • .bmp: permet aplicar compressió a la imatge sense perdre qualitat.
  • .gif: utilitzat molt en web ja que te un format de 8 bits amb un màxim de 256 colors i possibilitat d'animar a traves de frames.
(Adjunto un enllaç on es mostra tota una llista de formats i les seves característiques principals: llistat)

Per poder treballar amb imatges digitals necessitem programari especial, ja sigui per a retocar aspectes bàsics de la fotografia (grandària, resolució, profunditat de color o pes) com per a retocar o crear noves composicions. A classe treballarem amb el GIMP, però existeixen altres programes més potents com és el Adobe Photoshop, utilitzat per la majoria de professionals que es dediquen al grafisme o la fotografia.

Diferències bàsiques entre el GIMP i el Photoshop? Doncs en primer lloc el GIMP és un software lliure i gratuït, el programa d'Adobe no ho és. Això ja ens permet que molts més usuaris puguin accedir a provar aquest programa sense haver de comprar o piratejar el Photoshop.
A nivell de qualitat m'atreviria a dir (tot i que desconec bastant el GIMP) que el Photoshop és bastant superior i potent quant parlem d'editar i manipular imatges, sobretot perquè Photoshop permet treballar amb el sistema CMYK (cian, magenta, yellow y black) o el que es el mateix, la quatricomia (preparar imatges per a impremta). El Gimp només treballa amb el sistema RGB (red, green, blue) creació de colors en termes de intensitat a partir dels 3 colors llum bàsics.
Si comparem la usabilitat i la interfície podríem considerar que son bastants semblants, però a nivell personal, al estar molt més acostumat al Photoshop, trobo que es molt més clara i fàcil. (Cada document que obres amb el gimp comporta obrir una finestra nova en l'escriptori, photoshop permet treballar en un mateix espai).

Tanmateix el GIMP es un programa bastant avançat, i aquest factor, juntament a la seva gratuïtat el converteixen en una bona alternativa per editar fotografies per a un usuari de nivell mig o mig-avançat.


Podem descarregar-nos gratuïtament el GIMP en aquest enllaç: softcatala.org

No nomes del google podem aconseguir imatges , aquí deixo uns quants enllaços de bancs d'imatges gratuïts:
gettyimages
dreamstime
corbis
buy digital images
pixel perfect digital
free images